MEGLERBRANSJEN

Hva koster en eiendomsmegler?

Oda Lind , 06.04.2021 | Sist endret: 06.04.2021

Hva koster det egentlig å selge bolig med en megler? Og hva inngår i prisen?
La oss gå gjennom kostnadene og hva du faktisk betaler for, samt tips for å sitte igjen med den mest gunstige totalprisen ut ifra dine behov.

figure best and worst agents

Totalpris

Prisen for å selge bolig med en megler varierer, men som oftest kan du regne med rett under eller over 100 000 kr totalt for meglerhonorar samt faste kostnader. Faktorer som gjør en forskjell på prisen kan være boligstørrelse, område, samt blant annet konkurranse mellom meglerne. Det er også noen faktorer du kan styre selv som hva slags meglerpakke og fakturering du velger. Det to vanligste faktureringene er at megler får timebetalt, eller provisjon av salgssum. Sistnevnte er mest populær og kan være gunstig ettersom megleren blir like motivert som boligselger til å få så høy salgspris som mulig. I tillegg slipper du å sitte igjen med en høy timebetaling hvis salget av boligen din tar mer tid enn forventet.

Størrelsen på provisjonen varierer, men normalt ligger den i gjennomsnitt på rundt 2%. I forhold til timebetaling er det normalt å betale mellom 1500-2500 kr, så denne løsningen kan lønne seg om du har en lettsolgt bolig i et gunstig marked.


Faste kostnader

I tillegg til meglerhonoraret er det også en del andre faste utgifter som må betales. Disse er som oftest:

  • Planlegging og tilrettelegging av salg

  • Visninger

  • Rapport fra takstmann og innhenting av nødvendig dokumentasjon

  • Markedsføringspakke (annonsering, fotografering m.m.)

  • Oppgjørsgebyr


Prisen på de forskjellige komponentene varierer fra megler til megler, så her må du fokusere på hva du syns er viktig som boligselger. Når du er i prosessen med å velge megler, kan det være lurt å spørre om prisen på alle separate komponenter slik at du lettere kan sammenligne tilbud fra de ulike meglerne. Eksempel: Hva inngår i en markedsføringspakke og hva er prisen på de ulike komponentene?


Sammenlign tilbud

Noe av det viktigste du gjør før du velger megler er å sammenligne tilbud. Her er det lurt å holde hodet kaldt, og ikke bli solgt av kun prisen. Har du en bolig som er lettsolgt kan det for eksempel lønne seg å gå for en litt ferskere megler som trenger erfaring og et bra rykte. I motsetning kan det være verdt å betale ekstra for en erfaren megler om du er usikker på boligsalget ditt. Mange meglere tilbyr også gratis verdivurdering som er en veldig god mulighet til å møte meglerne og få et innblikk i om de har den rette kunnskapen om din boligtype.


Prisforhandling

Det er fullt mulig å forhandle, men det vil være stor forskjell på hvor mye de ulike meglerne er villig til å gå ned i pris. En helt fersk megler som behøver mye erfaring vil mest sannsynlig være mer tilbøyelig i motsetning til en erfaren megler. Tips når du forhandler er å legge fokus på totalprisen, ikke de separate komponentene. Videre finnes det også noen meglere som tilbyr salgsgaranti. Det betyr at du ikke behøver å betale noe om boligen din ikke blir solgt, som kan være en trygghet dersom du selger i et usikkert marked.


Det å selge bolig vil alltid involverer kostnader før salget, men som vi har sett finnes det flere faktorer å vurdere for å ha kontroll på alle kostnadene, og dermed ta et valg som du er fornøyd med.