BOLIGMARKEDET

5 steg for å velge riktig megler

Oda Lind , 22.03.2021 | Sist endret: 22.03.2021

Vil du ha mer oversikt over hva du burde se etter? Her er 5 steg for å velge den rette megler:


Husker du visningen til din første bolig? Og hvordan megleren gjorde et inntrykk på deg og ditt valg? Det er flere ting å tenke på når du selv skal selge bolig og finne den rette megleren. Den desidert viktigste faktoren for folk flest er å selge til høyest mulig pris. For å oppnå det beste resultatet kan det være avgjørende å velge en megler som matcher din bolig, og dine behov.


figure best and worst agents

1. Ikke bli satt ut av “ekstra” kostnader

Det er lett å velge megler ut i fra prisen de tar for oppdraget, forståelig nok, eller rett og slett ikke bruke megler i det hele tatt. Alt er mulig, men husk at det uansett vil dukke opp utgifter på forhånd av salget. Fordelen med å ha en megler er at de kan sikre deg en høyere salgspris enn du kanskje får på egen hånd. Prisen på en meglertjeneste definerer ikke ferdighetene til en megler, men det kan være verdt å betale litt ekstra for en megler som matcher din bolig.

I forhold til pris, så tar alle meglere en viss minimumspris for salget av boligen, hvor det mest naturlige er å avtale en fast prosentsats i forhold til salgssum. Din oppgave før du skriver under er å presisere at alle kostnader skal med i pristilbudet. Sjekk hva som er inkludert, slik at det ikke ligger noen gjemte kostnader der som er lett å glemme, som for eksempel kostnad for prospekt/salgsoppgave. Få gjerne også frem på forhånd at du er i dialog med flere meglere. På den måten kan du muligens sikre deg en bedre deal.


2. Velg en du har god kjemi med

Som alle andre situasjoner i livet, så vil du gjerne ha god kjemi med denne personen som du skal bruke kort men mye tid med. Hovedoppgaven til megleren er å få frem kvalitetene ved din bolig på best mulig måte. Dette tilsvarer at megleren forstår deg, og forstår boligen din. Dette kan resultere i et godt samarbeid, hvor megleren strekker seg lengre enn de fleste for at du skal få den salgsprisen du ønsker. God kjemi er også viktig mellom megler og potensielle kjøpere. Det kan hjelpe å tenke at de kvalitetene du liker ved din megler er det garantert flere likesinnede, potensielle kjøpere som også liker.


3. Velg en som er lokalkjent

En av de største grunnene til at man drar på visning på en bolig er location. Det er dermed veldig viktig at din megler virkelig kjenner lokalområdet, slik at de har mulighet til å skape en interessant og genuin samtale med potensielle kjøpere om hva området har å tilby som for eksempel skoler, butikker og kollektivtilbud i nærområdet. De vil da også ha en oversikt på prisnivået i ditt område, og vil kunne sette en passende prisantydning på din bolig. Spør også meglerne om de har solgt andre boliger i området tidligere, eller se på salgshistorikken for å se hvilke områder de opererer i mest.


4. Sjekk referanser

Det alltid lurt å sjekke med bekjente og tidligere kunder om deres erfaringer med de ulike meglerne, samt sjekke om det finnes noen anmeldelser på nett. Videre bør du forhøre deg med meglerne om deres faglige bakgrunn og tidligere jobber, slik at du får en indikasjon på kvalifikasjonene. Hvis en megler har MNEF i tittelen sin betyr det at de er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og de følger dermed deres etiske retningslinjer.

En siste aktivitet for å bli bedre kjent med de meglerne du står mellom er å dra på eventuelle visninger de har. Du vil da kunne erfare de ulike meglernes stil, og kjenne på hvordan du vil at din bolig skal bli solgt.


5. Sjekk kapasitet

Sist men ikke minst er det alltid greit å høre om meglers tanker rundt salgsprosessen, blant annet om de har flere oppdrag i samme periode. Det er viktig at de har nok tid til å følge opp boligsalget hele veien. Under denne kategorien er det også viktig å få frem at du ønsker din megler til å være på visningene, ettersom det er en mulighet for at de sender en visningsassistent. I det tilfellet kan du spørre om en med lignende erfaring og ferdigheter som din megler. Som nevnt i de andre punktene er det viktig at du ikke er redd for å spørre spørsmål, slik at du får et overblikk og en følelse av hvordan de kommer til å bruke tiden sin, og din.

figure best and worst agents

Det er stor forskjell på salgspris oppnådd hos ulike meglere, og dermed er det veldig viktig å sammenligne meglere. Det fikser vi. Ved å bruke Meglermatch kan du enkelt sammenligne hvilken megler som kan få høyest salgspris i ditt område, uten å betale noen kostnad. Neste steg er opp til deg - å sammenligne pristilbud samt kjemi. Du skal jobbe tett med megleren du velger, og en god kjemi er alltid et godt utgangspunkt. Det ligger mye i å gjøre litt research selv, samt oppfordre til samtaler med megler om deres erfaring og tanker rundt salgsprosessen.